Laphroaig wordt gemaakt van zwaar geturfde gerst. Een deel daarvan wordt gemout op de eigen moutvloer en nog met de hand gekeerd. De rest komt van de naburige, zeer grote trommelmouterij in Port Ellen, die ook voor andere distilleerderijen op het eiland gerstemout produceert. De Select is samengesteld uit Laphroaigs die gerijpt zijn in nieuwe Amerikaans wit eiken vaten, Pedro Ximenez hogsheads, Oloroso sherry butts, Quarter Casks en ex-bourbon barrels.
PX Cask is de eerste botteling in een serie van drie, die speciaal voor de travel retail bedoeld is. De whisky kreeg zijn aanvankelijke rijping op normale vaten van Amerikaans eiken. Vervolgens werd hij overgestoken op kleinere Quarter Casks. Als laatste deel van de rijping werd de whisky overgestoken op vaten waarin Pedro Ximénez Sherry had gerijpt. Het resultaat is een Laphroaig met een duidelijk zoet karakter, waarbij de kenmerkende rokerigheid pas later naar voren komt.
Eerst zoete Sherry-aroma’s van krentjes en rozijnen, zoethout en een heel klein beetje turfrook. Vervolgens aroma’s van marsepein, amandelen en romige noten en veel rijp fruit
Smaak
Nu veel krachtige turfrook en nadrukkelijke houttonen, mooi in balans gebracht door de zoete Sherry-tonen en wat fruitigheid
Afdronk
In de afdronk is hij mooi drogend met nog steeds die fraaie balans tussen turf en Sherry.